جراحی موفقیت آمیز توراکوتومی اورژانس در ایست قلبی ناشی از ترومای نافذ قلب در بیمارستان شهدای هفتم تیر

به گزارش روابط عمومی بیمارستان شهدای هفتم تیر؛ تیم پزشکان طب اورژانس و جراحان در این مرکز موفق به انجام یک عمل جراحی بسیار نادر و موفقیت آمیز در زمینه توراکوتومی اورژانس در ایست قلبی ناشی از ترومای نافذ قلب گردید. این عمل جراحی که در بخش اورژانس بیمارستان انجام شد، باعث نجات حیات بیمار و بهبود وضعیت قلبی او بوده است.
دکترآیدین محمدولی پور، متخصص طب اورژانس و معاون درمان بیمارستان در این باره گفت: روز ۲۰ آبان ماه ۱۴۰۲ جوانی حدودا ۳۰ ساله به دنبال اصابت چاقو به قفسهٔ سینه از طریق سیستم پیش بیمارستانی وارد اورژانس بیمارستان شهدای هفتم تیر شهر ری، از بزرگترین بیمارستانهای کشور در امر پذیرش بیماران تروما و تصادفات، میشود که با توجه به محل آسیب نافذ ایجاد شده و تهدید خطرات جانی برای بیمار به لحاظ این ترومای صورت گرفته، بیمار بلافاصله به واحد CPR که بالاترین سطح مراقبت اورژانسی را دارد منتقل شده و در اولین بررسیها کاهش سطح هوشیاری بیمار و تنفسهای نامظم وی تشخیص داده میشود.
در ابتدا دکتر ساقندیان، دستیار طب اورژانس دانشگاه علوم پزشکی ایران، با دستگاه سونوگرافی وجود خون و لختههای خونی در اطراف قلب را تشخیص میدهد.
در ادامه با توجه به وضعیت تنفسی و نیاز به جراحی فوری، بیمار توسط تیم اورژانس متشکل از دکتر ساقندیان، دکتر آرمان زمانی در حضور استاد دکترنادر توکلی و دیگرمتخصصان طب اورژانس حاضر در بیمارستان، تحت احیا و لوله گذاری تراشه جهت پایداری وضعیت تنفس قرارمیگیرد که پس از آن متاسفانه بیمار دچار ایست قلبی میشود.
به گفتهٔ معاون درمان بیمارستان شهدای هفتم تیر، از لحظهٔ ورود بیمار با توجه به نوع آسیب وارد شده، جراح مقیم بیمارستان، دکتر احمد شیرین زاده عضو هیئت علمی و فوق تخصص جراحی قفسهٔ سینه (توراکس) که در اورژانس حضور داشتند، در جریان قرار گرفته بلافاصله بر بالین بیمار در حال احیا حاضر شده و دستور انتقال وی به اتاق عمل داده میشود.
دکتر محمدولی پور ادامه داد: با شرایط به وجود آمده برای بیمار میبایست به اتاق عمل منتقل میشد، اما طبق آخرین دستورالعملهای برخورد با بیماران تروما (ATLS)، تیم اورژانس و جراح مقیم با توجه به آسیب غیر قابل جبرانی که ممکن بود در حین زمان کوتاه انتقال به اتاق عمل ایجاد شود، تصمیم به باز کردن قفسهٔ سینه در اورژانس میگیرند که به عمل توراکوتومی اورژانس معروف است.
وی خاطرنشان کرد: این نوع جراحی اورژانسی آمار بسیار پایینی در کشور ما دارد، که قسمتی از آن به دلیل عدم وجود امکانات خاص و لازم برای اینکار در اورژانسها بوده و قسمتی نیز به دلیل عدم تمایل همکاران شاغل در اورژانس و جراحان به لحاظ ریسک بالا برای اینکار میباشد، چراکه احتمال موفقیت پس از ایست قلبی در بهترین اورژانسهای دنیا نیز بسیار پایین است.
ایشان در ادامه گفت: با اینحال با جسارت و تصمیم گیری علمی و دقیق این گروه حاذق در بیمارستان شهدای هفتم تیر و همکاری تیم پرستاری پرتلاش این مرکز درمانی، قفسهٔ سینهٔ بیمار در اورژانس باز شده و تمامی خون و لختههای اطراف قلب، تخلیه و ماساژ قلبی باز و تزریق داروها در عرض چند ثانیه باعث بازگشت ضربانهای قلبی به این جوان شد.
در این زمان مشخص شد که بطن راست بیمار دچار آسیب نافذ به طول حدود ۳ سانتی متر شده است و خون از داخل آن به خارج با فشار زیادی خارج میشد. در این وضعیت بسیار خطرناک و پر از چالش، محل سوراخ شدگی قلب بیمار با هر وسیلهٔ موجود در اورژانس بخیه شد تا خونریزی کنترل شود. سپس بیمار بلافاصله به اتاق عمل جهت ترمیم قطعی و نهایی آسیبهای وارد به قلب منتقل شد که در نهایت پس از حدود ۳ ساعت جراحی و ترمیم تمامی آسیبهای وارده و ترمیم پردهٔ دور قلب، بیمار با علایم حیاتی کاملا پایدار به بخش ICU بیمارستان منتقل شد.
معاون درمان بیمارستان اضافه کرد: هم اکنون بیمار در بخش آی سی یو بستری بوده که خوشبختانه در طول چند روز گذشته با اینکه تحت بیهوشی با دارو جهت کاهش احتمال آسیبهای بیشتر قرار گرفته است ولی علایم حیاتی وی کاملا پایدار شده و بدون نیاز به هیچ دارویی ضربان قلب و فشار خون وی در حالت قابل قبولی میباشد.
دکتر شیرین زاده جراح معالج بیمار در مورد این اتفاق گفت: پایدار بودن تمامی علایم حیاتی بیمار در طی این چند روز نیز به اندازهٔ یک معجزه است و اگر بیمار آسیبی به مغز در اثر کاهش خونرسانی در طول انتقال به بیمارستان نداشته باشد، با توجه به اکوکاردیوگرافی انجام شده که بدون مشکل بوده است، احتمال دارد بعد از قطع داروهای بیهوشی، بتوان بیمار را از دستگاه تنفس مصنوعی جدا کرد و به امید خدا با پای خود از بیمارستان مرخص شوند.
ایشان اضافه کردند که این عمل جراحی اورژانسی با همکاری متخصصان اورژانس و جراحان، باید بیشتر از قبل مد نظر باشد و در حال حاضر با آموزشهای مناسبی که این متخصصین در دانشگاه علوم پزشکی ایران و مرکز تروما و آموزشی درمانی فوق تخصصی شهدای هفتم تیر دریافت میکنند، این نوع از اقدامات طبق آخرین دستورالعملهای بیماران ترومایی در حال انجام است و در طول ۶ ماه گذشته دو مورد مشابه دیگر که البته دچار ایست قلبی در اورژانس نشده بودند با همکاری نزدیک تیمهای جراحی و طب اورژانس بعد از ترمیم آسیبهای قلب و قفسهٔ سینه، با هوشیاری کامل و بدون عوارض خاصی از این بیمارستان مرخص شده اند.
در پایان، معاون درمان بیمارستان اظهارداشت: بعد از اطلاع فوری این عمل موفقیت آمیز به رئیس بیمارستان، آقای دکتر دانشی و معاونت آموزشی تخصصی دانشگاه علوم پزشکی ایران، آقای دکتر جعفرنژاد، جهت تقدیر و تشکر از تیم طب اورژانس، جراحی، پرستاران و سایر پرسنل درمانی حاضر در این عمل نادر، اقداماتی در سطح بیمارستان و دانشگاه در دست انجام است تا انگیزهٔ بیشتری برای خدمت رسانی در این بیمارستان به بیماران بدحال ایجاد شود.
گفتنی است؛ این عمل جراحی، نشان از توانایی بالای تیم پزشکان و جراحان در بیمارستان شهدای هفتم تیر و برتری و حرفه ای بودن آنان دارد که بعنوان یکی دیگر از دستاوردهای بزرگ در کارنامه کیفیت عملکردی این مرکز محسوب می شود.
پایان مطلب//
کامنت